Završeno drugo izdanje Festivala novog zvuka u Sinju: dva dana programa svjetske kvalitete 

 Završeno drugo izdanje Festivala novog zvuka u Sinju: dva dana programa svjetske kvalitete 

Nakon uspješnog prvog dana programa u kojemu su se održale glazbene radionice za djecu i mlade, a navečer predstavili domaći suvremeni skladatelji u izvedbi mladih instrumentalista, drugi festivalski dan donio je novi blok nesvakidašnjih glazbenih iskustava za sve zainteresirane Sinjane i njihove goste.

Učenici Glazbene škole Jakova Gotovca održali su koncert na ovogodišnjoj festivalskoj lokaciji – Palacini – na kojemu su predstavili rezultate radionice improvizacije i soundpaintinga pod vodstvom klarinetistice Ivane Bandalo Benzon, a publika je mogla upoznati, ali i zasvirati na džepnim elektronskim glazbalima nastalim na radionici s multimedijalnim umjetnikom Tinom Dožićem.

Večernji program u središtu je imao koncert Vida Veljaka, riječkog violončelista koji se na hrvatskoj i međunarodnoj sceni ističe kao jedan od najdarovitijih mladih instrumentalista na području komorne glazbe, istovremeno usmjeravajući svoj solistički put eksperimentalnoj i suvremenoj sceni. Veljak je svoju svjetsku kvalitetu prezentirao izvodeći odabrana suvremena djela za violončelo i elektroniku, a među kompozitorima su bili Dai Fujikura, Joao Pedro Oliviera i Martin Matalon te nekoliko domaćih skladatelja čija su djela publiku posebno oduševila. Izvedena je tako kompozicija Tomislava Olivera koji je Veljaka pratio na elektronici, a Sinj se pokazao idealnom pozornicom za čak dvije praizvedbe. Prvu od njih potpisuje Ivan Josip Skender, dok se i sam Vid Veljak predstavio kao kompozitor jer je upravo praizvedbom njegove skladbe koncert zaključen na najbolji mogući način.

Završnica festivala pretvorila je Palacinu u klupski prostor, a pult je preuzeo mladi zagrebački producent i skladatelj Nikola Krgović koji nastupa pod imenom N/OBE. On je publici predstavio svoj set sastavljen od zvukova i zvučnih pejzaža koji se pružio sjajan nastavak eksperimentalnoj i suvremenoj glazbi izvedenoj u prvom djelu.

Festival novog zvuka tako je uspješno priveo kraju i svoje drugo izdanje, koje nebi bilo moguće bez suorganizatora Grada Sinja i iskazane podrške Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatskog Društva Skladatelja i Turističke zajednice grada Sinja.

Glazbena sekcija udruge UPSUS već radi na novim idejama za sljedeću godinu koja će donijeti zanimljiv program kako za profesionalne glazbenike.

Digiqole ad

Sinj News

Povezane objave