U svoj tradicionalni pohod kreću Rudske mačkare

 U svoj tradicionalni pohod kreću Rudske mačkare

U subotu, 3. veljače, se u Općini Otok nastavljaju pokladni običaji, a u svoj tradicionalni pohod kreću Rudske mačkare.
Polazak mačkara je iz Bitunjaca u 9 sati ujutro, ruta kretanja mačkara su sela Općine Otok, a to su Udovičići-Jelašce- Priblaće-Živinić-Otok (trg) gdje se očekuju oko 13:30, nakon Otoka se vraćaju u Rudu, gdje je završnica predviđena oko 17.30 sati u Maloj Rudi. 
Podsjetimo mačkare su jedna od najstarijih tradicija Općine Otok, koja je stara preko 300 godina i prenosi se s koljena na koljeno, a u njoj sudjeluju samo muškarci. 
Mačkarska povorka se sastoji od barjaktara, mladoženje i mlade koji idu na početku povorke, iza njih slijedi skupina ljudi koji čine komediju, te glume i izvode događaje koji su se zbili proteklu godinu, ili kritiziraju ljude i događaje itd…
 A na kraju same povorke mačkara idu babe i njihova balinčad (djeca obučena u babe), te didi koji su najatraktivniji i najupečatljiviji dio povorke. 
Na glavama nose ovčje mišine u visini do 1,5 m, a oko struka zvona. Obučeni su u staru odjeću s našivenim raznobojnim resama.
Sve uz pratnju turčina, čovjeka koji pazi da sve prođe u redu bez ikakvih problema. 
 Organizatori pozivaju sve one koji nisu imali prilike vidjeti ovu ljepotu običaja uživo, da dođu i uživaju, jer smijeha i veselja nikada ne nedostaje!
I poručuju; “Rudo moja dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje!”

Digiqole ad

Sinj News

Povezane objave