TIŠ Ruđera Boškovića obilježila Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

 TIŠ Ruđera Boškovića obilježila Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U Tehničkoj i industrijskoj školi Ruđera Boškovića u Sinju, kao i svake godine, posebno je obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Ovogodišnje obilježavanje proteklo je kroz niz aktivnosti koje su uključivale izložbu, predstavu, radionice, izradu umjetničkih djela te emotivno sjećanje na stradanja hrvatskih branitelja.

Program je započeo 15. studenog otvaranjem izložbe učeničkih radova na temu Vukovara. Učenici su svojim kreativnim izrazom prikazali duboku povezanost s povijesnim događajima. Istog dana, ravnateljica Marica Barać u pratnji kolega i učenika 2.A i 2.C razreda prisustvovala je projekciji glazbeno-scenske predstave “Bitka za Vukovar” u Gradskom kinu Sinj. Ova predstava dodatno je približila učenicima tragične događaje iz Vukovara.

16. studenog – Radionice i izrada umjetničkih djela

Učenici su nastavili s pripremama izradbom plakata na kojima su dominirale origami golubice, simbol mira i sjećanja na stradale. Nastavnica Sanja Sarić i Nikolina Vuković odigrale su ključnu ulogu u mentoriranju učenika. Također, triptih izrađen pod mentorstvom nastavnika Branimira Romca izložen je u školi, dodajući umjetnički pečat događaju.

17. studenog – Središnje obilježavanje

Središnji dio obilježavanja dogodio se u petak, 17. studenog, kada su učenici-predstavnici svih razreda postavili svijeće ispred škole uz repliku golubice. Ova simbolika praznine, patnje i žrtve hrvatskog naroda tijekom Domovinskog rata bila je snažan podsjetnik na važnost sjećanja i poštovanja prema stradalima. Nju su izradili učenici u zanimanju stolar, kojima su mentorirali nastavnici Željko Milanović, Stevo Kozić i Boženko Janković. Postolje su izradili učenici 1. razreda u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije, sa svojim nastavnicima Predragom Župićem i Zdravkom Pešom. Učenici su također imali priliku pogledati desetominutni videozapis o Vukovaru koji je dodatno pojačao emotivni naboj događaja.

Nakon toga, sinjski branitelj i umirovljeni časnik HV-a Neven Bazina održao je dragocjeno predavanje o 2. bojnoj 4. brigade ZNG-a – ‘Cro angelsima’. Uz predavanje, pokazao je niz autentičnih dokumenata, koji su izazvali veliko zanimanje naših učenika.

Digiqole ad

Sinj News

Povezane objave