Ove nedjelje u Galeriji Sikirica radionica cijanotopije – prijave otvorene!

 Ove nedjelje u Galeriji Sikirica radionica cijanotopije – prijave otvorene!

U nedjelju, 15. listopada, od 10 do 12 sati, u Gradskoj galeriji Sikirica u Sinju održat će se radionica cijanotipije pod stručnim vodstvom fotografkinje Anđele Vidić.

Broj sudionika je ograničen, a prijaviti se možete na e-mail galerija.sikirica@gmail.com ili porukom u inbox (FB) ili porukom na Instagramu. Cijena radionice je 10,00 EUR.

Na radionicu se mogu prijaviti svi uzrasti, a polaznici se mole da donesu biljke, prešano cvijeće, herbariji ili objekte po izboru. Prethodno iskustvo nije potrebno. Svi materijali su osigurani.

Je li moguće napraviti sliku bez upotrebe fotoaparata? Možemo li trajno uhvatiti sjenu objekta? Kako napraviti sliku uz pomoć sunčeve svjetlosti?

Odgovore na ova pitanja pokušat ćemo dokučiti kroz jednodnevnu radionicu, uz fotografsku tehniku cijanotipije.

Ovom radionicom vraćamo se na same početke povijesti fotografije koristeći osnove sunca i svjetla. Cijanotipija je alternativni fotografski postupak iz sredine 19. stoljeća, kojim možemo napraviti fotogram u prusko plavim tonovima. Osim za reprodukciju fotografija, kroz povijest se koristio kao metoda kopiranja inženjerskih nacrta i dijagrama (otuda engleski naziv blueprint). Zbog svoje jednostavnosti i mogućnosti varijacija, cijanotipija se često spominje kao prvi proces koji ulazi u svijet alternativnih fotografskih procesa.

Tijekom radionice polaznici će se upoznati s tehnikom i procesom pripreme cijanotipije na papiru veličine A4 i A3. Polaznici će izraziti svoju kreativnost bez upotrebe digitalnih medija izradom nacrta biljaka i svakodnevnih predmeta na papiru. Svaki polaznik imat će priliku eksperimentirati s cijanotipijom na papiru visoke kvalitete stvarajući plave slike koje će po završetku radionice moći ponijeti za uspomenu.

Anđela Vidić, rođena 1992. u Sinju. Diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti, smjer Snimanje i Fotografija, a upisuje diplomski studij Primijenjene umjetnosti na Sveučilištu AKV St. Joost u Nizozemskoj. Podučava fotografiju i razvija svoje samostalne umjetničke projekte. Trenutno je zaposlena u Školi likovnih umjetnosti u Splitu, Odjel fotografi.

Digiqole ad

Sinj News

Povezane objave