Očekuje li nas poskupljenje vode?

 Očekuje li nas poskupljenje vode?

Ekskluzivni intervju s g. Josipom Miočem, direktorom Vodovoda i odvodnje Cetinske Krajine. Očekuje li nas skorašnje poskupljenje vode, koji su novi projekti tvrtke i kakvo je stanje vodovodne i kanalizacijske mreže Cetinske krajine, pročitajte u nastavku.

Nedavno ste preuzeli direktorsku funkciju tvrtke Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine, kakvo Vas je stanje unutar tvrtke dočekalo?

Jedan od većih problema je manjak radne snage za tekuće poslove društva te isto tako manjak stručnog kadra za praćenje velikih projekata koji se odvijaju na ovom području. Nadam se da će se uskoro krenuti s novim zapošljavanjima, kako bi riješili problem smjene generacije i osposobljavanje kadra za upravljanje velikom mrežom cjevovoda i stanica koje postoje i koje će se izgraditi tokom realizacije novih projekata. Predstoji nam i dosta financijskih izazova u narednom periodu, ali nadamo se da ćemo sve skupa pozitivno prebroditi u suradnji s svim institucijama koje su uključene u rješavanje određenih poskupljenja.  

Svjedoci smo velike inflacije u Hrvatskoj i porastu cijena energenata, zanima nas da li će biti skorašnjih poskupljenja na računima građana Cetinske krajine?

Nama i projekt aglomeracije i poboljšanja postojeće i izgradnje nove mreže nalaže i određene promjene cijena. Isto tako očekuje nas na temelju uredbe o uslužnim područjima spajanje društva s gradom Vrlikom te općinama Kijevo i Civljane te donošenje jedinstvene cijene vodne usluge na cijelom području.

Uz Aglomeraciju kao najvažniji i strateški projekt Sinja i Cetinske krajine, koje još projekte imate u planu?

Osim aglomeracija Sinj, Trilj-Otok-Dicmo treba napomenuti i aglomeraciju Hrvace koja će obuhvatiti izgradnju nove kanalizacijske mreže i pročistača.

Od ostalih većih projekata može se izdvojiti projekt vodoopskrbe Zelovo te kanalizacije zapadnog dijela Sinja od ciglane (Pavići, Ercezi, …).

Planirate li digitalizirati tvrtku, odnosno prilagoditi tvrtku krajnjim potrošačima u vidu jednostavnijeg plaćanja računa i pregleda tekuće potrošnje vode, da u svakom trenutku možemo pratiti potrošnju, bez da se iznenadimo visokim računima vode?

Definitivno je plan ići u smjeru digitalizacije, koja bi olakšala posao i nama i krajnjim potrošačima. Međutim za ovakvo nešto potrebna je određena informatička infrastruktura koju trenutno ne posjedujemo, a njena nabavka iziskuje velike troškove. Po ovom pitanju pratimo i razne natječaje na razini EU, jer realno to je jedini način da uspijemo zatvoriti financijsku strukturu po ovom pitanju.

Imate li u vidu izgradnju pročišćivača za vodu za područje grada Sinja?

On već postoji, planirana je i njegova rekonstrukcija s projektom aglomeracije Sinj čime će se postići treći stupanj pročišćavanja. Dobiti će se kemijsko biološki pročistač, trenutno je ova izvedba samo mehaničke prirode.

Kanalizacijske i vodovodne cijevi u užem centru grada Sinja su zastarjele, imate li uvid u njihovo stanje i hoće li se u budućnosti morati mijenjati ili će se zakrpavati kao i dosad?

Dio te mreže cijevi u užem centru grada Sinja je također predviđen za izmjenu projektom aglomeracije Sinj. Predviđena je i zamjena cijevi Šilanovac, Dragašev prolaz, Domaldova. Dio te mreže je bez obzira na starost u dobrom stanju, dok dio svakako treba mijenjati.

Kakvo je stanje s ilegalnim kanalizacijskim odvodima, točnije onima koji se ulijevaju u Ćosin potok?

Ne bih previše ulazio u povijest i stanje s ilegalnim kanalizacijskim odvodima na tom području, ovaj problem će se većinski uskoro riješiti projektom aglomeracije Sinj koji obuhvaća i Ćosin potok.

Digiqole ad

Sinj News

Povezane objave