Mentoring Byte

 Mentoring Byte

Mentoring byte je volonterski program namijenjen pojedincima iz IT zajednice, onima koji žele podjeliti svoje postojeće znanje kao i onima koji žele ulagati u sebe i svoj daljnji razvoj.

Na Dan žena 2020, na samom početku pandemije,  četiri IT entuzijastice, Nataša Kapov, Andrea Knez Karačić, Marina Grljušić i Lora Pleško su provodile vikend u jednoj kućici na brdu u Licu te su razmišljale što nedostaje IT zajednici i kako joj pomoći u ovom trenutku. Taj vikend je nastala inicijativa Change Institute, a prvi projekt u sklopu ove inicijative je Mentoring Byte program.

U ljeto te godine je pokrenut pilot projekt kako bi provjerile, koliki je interes za ovim programom, a nakon jako pozitivnih reakcija Mentoring Byte je ugledao svjetlo dana.

Smatram da mi je ovaj mentoring bio odskočna daska jer mislim da se možda ne bih usudila napraviti neke stvari da nije bilo mentorice I njenih motivirajućih riječi, a i znanja i savjete koje mi je s osmijehom prenijela.  Karla

Glavni cilj programa je pojedincima u IT-u pomoći da poboljšaju trenutne vještine, ali i nauče nove, upoznaju ljude sličnih interesa, dobiju savjet kako riješiti probleme s kojima se trenutno susreću, napreduju u svojoj karijeri, upoznaju nove industrije u kojima možda trenutno ne rade, ali i da se zabave za vrijeme trajanja programa te nauče jako puno o sebi.

No najveća težnja je da se putem ovog programa proširi growth mindset ljudi, te potakne IT zajednica na međusobno pomaganje i dijeljenje znanja, jer jedino kroz dijeljenje znanja se može izgraditi snažnije društvo. Želi se izgraditi IT zajednicu gdje će biti sasvim normalno tražiti pomoć, ne samo unutar firme i od svojih kolega, nego i puno šire u zajednici.

Osnivačice programa su za vrijeme svoje karijere shvatile koliko je važno imati mentora, osobu koja će ih voditi ili dati savjet kad je to najpotrebnije, a tu osobu je jako teško naći. Također mentori koje su do sada imali su im jako puno pomogli. Cilj ovog programa je da je svakome u IT zajednici dostupan mentor kad mu je potreban i da ga može pronaći jako jednostavno, klikom na Mentoring Byte web stranici.

Što kažu trenutni korisnici programa?

Trenutno se u Mentoring byte bazi nalazi  više od 70 mentora koji žele podjeliti svoje znanje zajednici,a cilj je u ovoj godini imati bazu u kojoj je 100 mentora. U tijeku je i više od 50 mentoring procesa, a nove prijave stižu svakodnevno.

Na kraju programa se osjećam puno kompetentnije jer smo ostvarili sve zadane ciljeve i zahvaljujem se mentorici na nesebičnom dijeljenju svog znanja i iskustva sa mnom, kao i na podršci u pronaslasku nove pozicije. Martina

U Facebook  grupi se nalaze svi mentori i mentee te se tamo mogu razmijeniti iskustva o mentoriranju ili postaviti pitanja vezana uz područje za koje je osoba mentorirana.

Pokretačice ove inicijative najviše vesele pozitivna iskustva mentoriranih osoba koje su već završile proces, i kojima je ovaj program jako pomogao. U samo par mjeseci mentorirane osobe su pronašle novi posao, promijenile smjer svoje karijere, naučile nove vještine i jako proširile svoj networking.

Neki primjeri se mogu pročitati i na blogu. https://changeinstitute.wixsite.com/mentoring-byte/blog-1

Mentoring Byte je jedno lijepo iskustvo gdje se upozna nove ljude s različitim interesima i poznanstva mogu završiti s prijateljskim ili poslovnim vezama. Nina

Kako postati mentor ili mentee?

Prijave za mentore ili mentee(mentorirane osobe) su jako jednostavne te su moguće na web stranici https://changeinstitute.wixsite.com/mentoring-byte/info.

Kada se prijavi nova  osoba za mentora prvo treba poslati detaljnije informacije o sebi da bi se vidjele vještine koje posjeduje i područje za koje želi biti mentor. Kada se provjere sve potrebne informacije dodaje se profil mentora na Mentoring Byte web.

Ukoliko se nalazite na karijernoj prekretnici, želite napraviti zaokret ili raditi na nadogradnji i daljnjem razvoju vještina koje već posjedujete, svakako se trebate uključiti u program. Ružica

S druge strane osoba koja želi biti mentorirana bira na webu mentora te šalje svoj životopis i motivacijsko pismo. Idući korak je povezivanje mentora i mentorirane osobe i počinje mentoring program koji traje 5 mjeseci, odnosno 5 nalaženja, barem jednom mjesečno. Na mentoru i menteeju je da se nađu i više i češće ako žele.

Jedna osoba može biti mentor za određeno područje, ali također može biti mentee (mentorirana osoba) u nekom području gdje se želi razvijati.

Mentoring program pokriva razna IT područja kao što su programiranje, marketing, project i produkt management, prodaja, poslovanje, dizajn i brojna druga, tako da se i aktivnosti za vrijeme trajanja programa razlikuju ovisno o području za koje se mentoriranje odvija.

Digiqole ad

Sinj News

Povezane objave