“KK Alkar i NK Junak ne treba privatizirati. Oni su sinjski i takvi trebaju zauvijek ostati!” Igor Vidalina – Predsjednik HDZ-a Sinj

 “KK Alkar i NK Junak ne treba privatizirati. Oni su sinjski i takvi trebaju zauvijek ostati!” Igor Vidalina – Predsjednik HDZ-a Sinj

Ovaj tjedan smo u kolumni Bez Cenzure ugostili predsjednika sinjskog HDZ-a g. Igora Vidalinu. Cijeli intervju pročitajte u nastavku.

“Zahvaljujem na pozivu za razgovor i pozdravljam sve čitateljice i čitatelje novog internet portala „Sinj news“ kojem želim dobrodošlicu u javni i medijski prostor našeg grada, te svakako uspješan rad.”

Nedavno ste preuzeli palicu vodstva HDZ-a Sinj, koji su Vam planovi i projekti za razvoj i podizanje imidža stranke kod građana i kako motivirati građane, kao i mlade da se učlane u vašu stranku?

Nakon održanih lokalnih izbora u svibnju ove godine na kojima sam bio kandidat HDZ-a za gradonačelnika Sinja, osjetio sam obvezu i odgovornost da stečeno iskustvo s lokalnih izbora, a naravno i iz svoje dosadašnje karijere u kojoj sam obnašao dužnost Povjerenika Vlade RH za Grad Sinj i pročelnika duže od 12 godina, prenesem u političke utakmice i buduće izazove koji nam slijede. Drago mi je da su to članovi prepoznali i što su mi velikom podrškom dali legitimitet na izborima za predsjednika HDZ-a Grada Sinja.


Planova ima puno, no u ovom trenutku najvažnije nam je vratiti izgubljeno povjerenje građana,
posebice mladih, osnažiti članstvo, dati veći naglasak i potporu radu temeljnih organizacija i još više uključiti u rad tijela stranke kako sam kazao mlade ljude, a također i hrvatske branitelje.


Poginuli, nestali i umrli hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, njihove obitelji, hrvatski ratni vojni
invalidi, hrvatski branitelji, vojnici i policajci, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, ratni ministar Gojko Šušak i mnogi drugi hrvatski domoljubi kroz povijest, esencija su i univerzalna vrijednost Hrvatske države i najtvrđi kamen u njezinim temeljima. Njima dugujemo slobodu i neovisnost, i oni koji su u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu stvorili i oslobodili Hrvatsku svakako moraju biti uključeni u građenje boljeg i pravednijeg društva.
Također, kao predsjedniku HDZ-a u Sinju obveza mi je animirati sve ono najbolje za stranku i članstvo, kako bi konačni rezultat bio na korist građana. Tu ne mislim samo na članove, nego i simpatizere te ljude izvan politike, jer HDZ je uvijek davao šansu onima koji žele i mogu učiniti više za svoj grad, županiju i državu. Tako ćemo i sada graditi povjerenje, mijenjati percepciju i o HDZ-u i općenito o politici, te nadam se svojim načinom rada, života, komunikacije, jedne uključive i tolerantne politike biti primjer kako se može funkcionirati kroz politiku na drugačiji način.

Dakle, u narednom periodu radit ćemo na daljnjoj konsolidaciji i jačanju stranke, pritom je stranka tek sredstvo, a cilj je kvalitetniji i bolji život naših građana. Nadam na takav način privući nove ljude u HDZ, posebno mlade, jer, bez toga ni HDZ ni politika nemaju budućnosti.

Smatrate li da se nezadovoljstvo građana vođenjem države i HDZ-om na nacionalnoj razini i njihovim nepovjerenjem u velike stranke, prelomilo na rezultate lokalnih izbora i izborom g. Mira Bulja za gradonačelnika Sinja?

Ne treba tražiti alibije i opravdanja, treba poštovati volju i izbor građana koji su na prošlim lokalnim izborima povjerenje dali Miru Bulju i listi MOST-a u Sinju za Gradsko vijeće.

Gosp. Bulj je dugo prisutan u lokalnoj i nacionalnoj politici. Dosad je gubio izbore za gradonačelnika Sinja 2009. i 2013. godine, dok je također izgubio izbore za župana SDŽ 2017. godine. Ovaj put građanima ponudio je predizborni program i izborna obećanja  koja su oni prepoznali i honorirali svojim glasovima na izborima. Ostaje za pratiti što će od tih obećanja biti realizirano.

Što se tiče prošlih lokalnih izbora ne stoji konstatacija o nezadovoljstvu građana vođenjem države i HDZ-om na nacionalnoj razini. Naime na prošlim lokalnim izborima na razini Hrvatske, HDZ je bio uvjerljivo prvi izbor građana, te smo kao stranka pobijedili u 15 hrvatskih županija što je najveći broj ikad, a također imali i najveći broj izabranih gradonačelnika i općinskih načelnika.

Točno da je smo na razini Dalmacije pa i Sinja imali malo lošije rezultate nego u drugim krajevima Hrvatske. Ja to osobno povezujem s ovim aktualnim pandemijskim covid ograničenjima  s kojima se  dalmatinski čovik sa svojim  poznatim temperamentom i mentalitetom, puno teže nosi.

Ova Vlada na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem u dosad nezabilježenim i teškim okolnostima uspješno se bori s pandemijom, vodi obnovu nakon 2 razorna potresa, gospodarski oporavlja zemlju  i ostvaruje rekordan rast BDP-a, popravlja kreditni rejting, vodi Hrvatsku prema Schengenu i Euru, gradi kapitalne državne projekte poput Pelješkog mosta i LNG terminala, oprema i osnažuje vojsku. Dakle mnogo je postignuća u teškim okolnostima i građani to honoriraju svojom potporom te je prema svim istraživanjima HDZ i dalje  vodeća i najjača politička stranka u zemlji.

Naravno da se uvijek može bolje i više i tome HDZ-a i aktualna Vlada RH svakodnevno teže.

Na početku COVID pandemije bili ste na čelu Stožera Civilne Zaštite Grada Sinja, s obzirom na to da niste još imali spoznaje o kakvom se virusu radi, da li je bilo teško steći povjerenje građana da vjeruju u vaše poteze i odluke? Temeljem vašeg iskustva možete li mi reći kakvo je Vaše mišljenje o dosadašnjem upravljanju COVID krizom u Gradu Sinju? Koju biste ocjenu dali za rad Stožera Civilne zaštite Grada Sinja?

S ovim vremenskim odmakom od skoro dvije godine  koliko s  borimo s pandemijom, neke stvari se mogu staloženije i realnije sagledati. Cijeli svijet zatekla je dotad nezabilježena globalna pandemija koja je nažalost do sada u Hrvatskoj uzela preko 13.000 života, a ni danas nemamo odgovore na sva pitanja.

Bit ću iskren i kazati da od svega što sam radio, dužnost načelnika Stožera CZ u tom trenutku bila je najzahtjevnija i najodgovornija jer se radilo o zaštiti i čuvanju ljudskih života koji su nepobitno bili ugroženi. Ponosan sam što smo unatoč ograničenim sredstvima, unatoč nedostatku zaštitne opreme, riskirajući svi pritom  i vlastito zdravlje  dali svoj maksimum i u datim okolnostima poduzeli sve što je bilo u našoj moći kako bi pomagali građanima Sinja. Uspostavili smo Covid punkt za testiranje, opremili vozilo za prijevoz bolesnika i uzoraka, organizirali cijepljenje i sve ono što je bilo potrebno u datom trenutku. Obavili na tisuće i tisuće nadzora mjera koje su bila na snazi, a posebno sam ponosan što smo sporne situacije rješavali dijalogom i savjetom.

I u  ovoj prigodi želim istaknuti neumorni i predani rad svih operativnih snaga CZ, a posebno  epidemiologa i zdravstvenih djelatnika koji se nalaze na „prvoj crti obrane“ s ovom pandemijom i koji svaki dan iznova nastavljaju našu zajedničku borbu.

S obzirom na sve navedeno posebno me žalosti sadašnji odnos prema tom gradskom tijelu kojem je sada na čelu sinjski dogradonačelnik g. Bobeta. Cijeli stožer, a i g. Bobeta su marginalizirani od strane gradonačelnika Bulja, koji nažalost isključivo zbog dnevno političkih poena na ovoj ozbiljnoj zdravstvenoj krizi pokušava politički profitirati, što nikako nije dobro.

Nema potrebe da dajem ocjene kolegama u Stožeru  CZ. Svi odreda (policija, hitna pomoć, vatrogasci, hitna medicinska pomoć, Crveni Križ, HGSS…) su profesionalci koji unatoč podcjenjivanju aktualne politike i  dalje daju svoj maksimum u svim zadaćama.

U konačnici nadam se izlasku iz ograničenja i pandemije  te povratku normalnim životima  što prije.

Kako biste ocijenili dosadašnji rad Gradskog vijeća?

S obzirom na to da se bavimo politikom, zadaća nam je općenito ali i u Gradskom vijeću suprotstaviti različite vizije i poglede, odnosno rješenja za određene probleme koji tište građane, od čega bi u konačnici najviše koristi trebali imati upravo naši građani i društvo u cjelini.

Gradsko vijeće, kojem je usput rečeno puno lakše funkcionirati sada kada postoji jasno uspostavljena predstavnička većina i koalicija u Gradskom vijeću MOST-a i SDP-a, donosilo je akte iz svoje nadležnosti u redovitoj proceduri.  Bit ću iskren, do sad i nisam vidio puno samostalnih inicijativa bilo klubova bilo vijećnika osim onih prijedloga koji dolaze od gradonačelnika i stručnih službi, no s obzirom na rad od tek  9 mjeseci  i pozicija i opozicija u gradskom vijeću imaju još dovoljno vremena da se angažiraju i dokažu.

Nažalost rad ovog Gradskog vijeća zasad obilježava i nesnalaženje, samo za primjer ističem kako  gradski vijećnici ni danas ne dobivaju odgovore na svoja pisana pitanja postavljena prije više od tri mjeseca, a one ključne i životne teme koje opterećuju naše građane nisu prioritet aktualnoj vlasti i većini u Vijeću.

Smatrate li da Grad Sinj s gradonačelnikom Mirom Buljem ide u pravom smjeru?

Nažalost  u Sinju nema novog smjera. Gradonačelnik Bulj nastavio je  utabanim putem stagnacije i lažnih obećanja, a njegov dosadašnji mandat i rad ocjenjujem izrazito neuspješnim.

Nema ni traga ni glasa od novih radnih mjesta i investitora iz Hrvatske i inozemstva za koje je tvrdio da će ih privući svojom nacionalnom vidljivošću. Nema vizije i planova za rješavanje prometnog kolapsa u kojem se nalazi Sinj, nema ni govora o POS stanogradnji, problemu s grobnim mjestima u Sinju i Brnazama. Nema novih kapitalnih projekta i investicija, itd., itd.,  a jedino u čemu je gradonačelnik Bulj zasad uspješan su naslikavanja na projektima i investicijama kojima je investitor država ili su davno započeti od strane prethodne vlasti i s kojima nema ama baš nikakve veze.

Najavljivao je učinkovitiju i jeftiniju gradsku upravu, a onda za nova zapošljavanja predložio više punih  milijun i sto tisuća kuna u odnosu na prethodni Proračun, kako bi, a to je ono što nas sada očekuje, UHLJEBIO političke sljedbenike  i  ispunio obveze iz trgovačko interesne koalicije sa SDP-om, čija žetva tek dolazi na naplatu.

Iskreno se nadam da  će ubuduće Sinj i njegove građane staviti u fokus i na prvo mjesto, a ne kao do sada da mu budu sa strane  i na repu, jer su mu  važniji MOST i oporbena državna politika koju provodi na štetu grada i građana.

HDZ kojem sam na čelu, u svakom trenutku će biti korektiv ovoj izvršnoj vlasti i konstruktivna oporba koja će se kroz programe i aktivnosti boriti za bolji i kvalitetniji život u našem gradu,  a istovremeno kritizirati sve nezakonitosti  i nepravilnosti na koje naiđemo i o tome informirati javnost.

Strastveni ste zaljubljenik u sport, koji je vaš komentar na stanje sinjskog sporta? Treba li politika izaći iz sportskih klubova i okrenuti se privatizaciji?

To uvijek ističem, sport je u mom životu, a tako i svakog Sinjanina  posebno važan. Imamo  dobru sportsku infrastrukturu i toliko uspješnih sportaša i sportova kao malo koji grad. Vjerujem da svatko može za sebe ili svoju djecu pronaći ono što voli.

Velik doprinos i zasluge da se Sinj s pravom može zvati sportski grad idu „malim“ sportovima koje vode sportski entuzijasti i volonteri, koji su cijelog sebe  ugradili u te klubove.

Ipak, žalosti me  aktualna situacija u dvije sinjske sportske perjanice KK Alkar i NK Junak koji su na začelju svojih ljestvica, a još žalosnije je i to smo već javno problematizirali, situacija u kojoj se prednost daje skupim igračkim pojačanjima sa strane koji ne opravdaju uloženo, dok sinjska dica  dobivaju prilike na mrvice.

Nakon javne kritike, očekujem  radikalan zaokret od takve promašene sportske politike, pa i pod cijenu lošijih sportskih rezultata, a što će se zasigurno dugoročno isplatiti.

Da, ponovit ću. Problem je isključivo u politici koja je na čelo tih klubova postavila ljude isključivo od političkog povjerenja bez upravljačkog  iskustva ili s određenim repovima iz prošlosti zbog kojih nikako nisu smjeli biti na tim pozicijama. Najbolji primjer tome  je gradonačelnik Bulj koji je na čelo sinjskog Alkara stavio svog zamjenika, g. Bobetu koji je još tamo 2010. godine kao igrač tužio košarkaški klub Alkar, a  zatim ga sudski ovršio i blokirao, te bi bez intervencije Grada Sinja u to vrijeme,  KK Alkar bio ugašen. Danas je taj isti koji je htio ugasiti KK Alkar, predsjednik kluba. Toliko o tome.

Što se tiče pitanja o privatizaciji mislim da ono nije moguće bez  jakog gospodarstva, ali u konačnici stava sam da KK Alkar i NK Junak ne treba predati u ruke privatnicima i privatnom kapitalu. Oni su sinjski i takvi trebaju zauvijek ostati. Treba ih razvijati kroz model upravljanja u kojem će potpora Grada biti neupitna ali bez direktnog upliva politike i u koji će biti potrebno uključiti širi krug ljudi s raznim kompetencijama i kvalitetama koje jamče  bolju perspektivu i budućnost za sinjski sport.

Podigla se medijska bura na nedavno održanom Gradskom vijeću oko Proračuna Grada Sinja, koji je Vaš komentar o proračunu Grada Sinja i ne prihvaćanju HDZ-ovih amandmana od strane MOSTA?

Proračun Grada Sinja za 2022. godinu ocijenili smo netransparentnim i nezakonitim, nerazvojnim, uhljebničkim i  loše balansiranim  s nedovoljno dobro posloženim prioritetima, odnosno Proračunom koji nije  na dobrobit građana.

Proračun Grada Sinja za 2022.g. razotkrio je  i trgovačko interesnu koaliciju sa sinjskim SDP-om koji je pokazalo se, postao Buljev žetončić. Jedini motiv  te neprincipijelne koalicije je trgovina na štetu grada i građana, a u konačnici  radi se o klasičnoj prevari i izigravanju volje birača.

Posebno nas žalosti što je od strane gradonačelnika, pa onda i od vijećničke  koalicije MOST-a i SDP-a odbijen jedini amandman sinjskog HDZ-a za besplatan vrtić za svu sinjsku dicu za koji smo osigurali 2,1 milijuna kuna s proračunskih stavki najavljenog uhljebljivanja u gradsku upravu, reprezentacije i drugih intelektualnih usluga, te ovom trenutku nepotrebnih i neprimjerenih projekata poput nove zgrade gradske uprave i nove istočne tribine na gradskom stadionu. Nažalost ovaj put Miro Bulj i SDP prednost u odnosu na besplatan vrtić za sinjsku dicu, dali su uhljebljivanju, nezakonitim ugovorima o djelu, gradnji nove zgrade gradske uprave i politikantstvu.

Većina hrvatskih gradova u svojim proračunima za ovu godinu osigurala su velika financijska sredstva koja su usmjerena na pomoć i razvoj malih obrtnika i poduzetnika, nadasve žena poduzetnica i početnika, koji je vaš stav o ovoj temi? Ima li HDZ Sinj prijedloge za razvoj poduzetništva i gospodarstva u Gradu Sinju?

Kada smo govorili da je proračun loše balansiran s nedovoljno dobro posloženim prioritetima,  ukazivali smo da preko 60 milijuna kuna odlazi na društvene djelatnosti, na plaće preko 25 milijuna kuna, a premalo novca je usmjereno na gospodarstvo i realni sektor, na naše obrtnike i poduzetnike, koji zapošljavaju i pune Proračun, a za koju namjenu je osigurano samo 1,6 milijuna kuna.

Iz tog nesrazmjera (85  naspram 1,6 milijuna kuna)  vidljiv je porazan odnos aktualne vlasti prema razvoju obrtništva, te malog i srednjeg poduzetništva koji je okosnica razvoja svake lokalne sredine.

Svakako ćemo tijekom godine kroz određene programe i aktivnosti pokušati poboljšati taj dio kako bi se ispravila nepravda prema obrtnicima,  malom i srednjem poduzetništvu, a posebno prema ženama poduzetnicama i poduzetnicima početnicima.

Da ste Vi gradonačelnik na jedan dan, što biste prvo promijenili u Sinju?

U jedan dan bez čarobnog štapića ne može se ništa promijeniti, a znamo da čarobni štapići postoje samo u bajkama.

Demografija i odlazak mladih obitelji u inozemstvo na put bez povratka, najveći su problemi koje opterećuju Sinj i Cetinski kraj i tu treba učiniti maksimalan napor kako bi se zaustavio taj negativan trend. Dakle, prvi a i svaki dan posvetio bi tom cilju i razvoju Grada u svim segmentima.

Koji su Vam daljnji planovi na poslovnom i političkom području?

Sinj je najljepši grad na svijetu. U njemu želim ostati živjeti i odgajati svoju djecu. 

Vidjet ćemo što život  i politika dalje nosi.  Ponovit ću, s iskustvom Povjerenika Vlade RH koji je uspješno vodio Sinj obavljajući poslove gradonačelnika i gradskog vijeća punih 6 mjeseci, s 15 godišnjim iskustvom gradskog pročelnika i pravnika, spremno očekujem sve izazove koje nosi budućnost.

Digiqole ad

Sinj News

Povezane objave