Isplati li se biti Zviždač u maloj sredini – gradu?

 Isplati li se biti Zviždač u maloj sredini – gradu?

Adrijana Cvrtila bivša direktorica Eko Moslavine, koja je u javnost istupila s optužbama za nezakonito zapošljavanje preko političkih veza i poslala u zatvor gradonačelnika Kutine g. Zlatka Babića, prva je gošća našeg portala.  Cijeli intervju pročitajte u nastavku.

Isplati li se biti Zviždač u maloj sredini (gradu)?

Isplati se…..Ima toliko poštenih građana ove naše zemlje koji mi pružaju svakodnevno podršku i zbog toga smatram da se ova moja “borba” isplati i da ćemo zajedno ostvariti pozitivan pomak u našem društvu, no za to će trebati puno vremena.

Nažalost, ja sam svoj posao direktorice izgubila jer sam prijavila nezakonitosti i upravo u tom dijelu također treba raditi promjene i da se osobe koje prijave nezakonitosti ne mogu otpustiti/smijeniti ako je razlog kaznena prijava. Doduše to sada imamo u Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti no to je još uvijek mrtvo slovo na papiru. Sudske prakse nema baš mnogo i ono najgore što takvi sudovi traju godinama, a vi ste bez primanja.

Kada bismo stvorili efikasniji Zakon onda bi on bio poticaj da se ljudi odvaže i prijave nezakonitosti nadležnim institucijama.

Izradila sam i prijedlog koje su to nužne promjene koje bi se morale provesti u Zakonu o zaštiti prijavitelja.

Koliko je cijeli slučaj utjecao na Vas i Vašu obitelj?

Moja obitelj najveći mi je oslonac u ovoj mojoj “borbi”, no naravno sve je ovo u određenoj mjeri utjecalo na nas jer je to ipak veliki psihički pritisak političkih struktura.

Bojala sam se i potencijalne mogućnosti da će vladajuća politika pokušati utjecati na USKOK i na suce.

Bojala sam se i da će me toliko “pritiskati” i da ću platiti “doživotnu cijenu” za to,na način da ostatak života neću naći nigdje posao, što bi bila šteta obzirom da sam diplomirana inženjerka, a trenutno sam u fazi pripreme za obranu svog završnog rada na poslijediplomskom studiju MBA ekonomija energetskog sektora.

Je li Vas bilo strah za sigurnost Vaše obitelji? U maloj sredini svi se znaju tako i znaju vašu obitelj.

Nisam se niti u jednom trenutku bojala, no ukoliko dođe do toga svakako ćemo reagirati prema nadležnim institucijama.

Smatrate li da su napadi na Vas usmjereni i to što ste žena na visokoj poziciji u gradskoj tvrtki?

Vjerujem da je i to imalo određeni poticaj na ponašanje suvlasnika prema meni, jednostavno to osjetite….

Svaki moj radni dan u Eko Moslavini d.o.o. je bio “pakao”. Pored svih izazova i problema u vođenju tvrtke koju sam morala postaviti na noge da pozitivno posluje, morala sam se suprostavljati nepravilnostima od strane pojedinih suvlasnika tvrtke. 

Gotovo svaki dan sam slušala od bivšeg predsjednika Gradskog vijeća rečenicu da neka ja ne vodim firmu kao da je moja ,nego da progledam dalje -u politiku. Da je dobivanje vlasti i Gradsko Vijeće najvažnije i da se moram ponašati i voditi tvrtku u skladu sa tim. Vjerujem da muške kolege u drugim gradskim tvrtkama nisu imali takve naloge.

Upornim ponavljanjem političari tako “obrađuju mozak” svoga ,u ovom mom slučaju direktora, i vi i sami polako počinjete biti u dilemi.

Kako sam 2014. godine dobila prvi put otkaz iz te tvrtke jer sam se i tada suprostavila provesti jedan natječaj zbog nepravilnosti, bilo mi je jako teško ponovno prolaziti istu borbu na sudovima i putovati u Zagreb radi posla, pošto me u Kutini te 2014.godine nitko nije htio zaposliti u mojoj struci.

U planu Vam je osnivanje Udruge za zviždače, koji su ciljevi Udruge?

Zajedno sa gdinom Viktorom Šimunićem i gdinom Josipom Vitezom osnivam Udrugu  “Pomak” čiji će ciljevi biti slijedeći:
promicanje dobrog upravljanja i rada s naglaskom na borbu protiv korupcije, promicanje i zaštita ljudskih prava, iniciranje izmjena i dopuna zakonodavnog okvira kojim se reguliraju prava prijavitelja nepravilnosti te kojima se utječe na m smanjenju mogućnost koruptivnog ponašanja,
unaprjeđivanje kvalitete života pojedinaca, obitelji i zajednica promicanjem, unaprjeđenjem i razvojem demokratske kulture.

Nadalje, ideja je da osobama koje se nađu u situacijama poput nas pomognemo putem Udruge osigurati besplatnu pravnu pomoć, psihološku pomoć, po potrebi zdravstvene savjete(jer nerijetko zviždači imaju problema i sa nesanicom te debljanjem)  i tehničku zaštitu, ali i novi posao. Smatram da bi se tako osobe poput nas lakše odvažile prijaviti kazneno djelo.

Da se opet nađete u istoj situaciji, biste li prijavili korupciju i nepravilnosti u radu tvrtke, te ponovno prolazili kroz ovu dugu i nadasve tešku borbu?

Ponovila bih opet isto. Najveća prepreka su “prijetnje i ucjene” u mom malom gradu koje sežu toliko daleko da su odraz totalnog nemorala ovog našeg trulog društva, a vjerujem da toga ima u cijeloj Hrvatskoj. 

Primjerice za jednog mog poznanika je HDZ ogranak Kutina(četiri člana) predložio prije par dana da ga se izbaci iz HDZ-a zato jer je davao podršku i lajkao objave Adrijane Cvrtile.

Pa to je toliko jadno i nemoralno i plitko da se pitam što napraviti jer ovo stanje je neodrživo.

Koji su Vam daljnji pravni procesi?

Svakako ću sudskim putem potraživati prava koja su mi narušena.

Što biste poručili našim čitateljima? Kako ih motivirati da prijavljuju nepravilnosti u radu i korupciju u gradskim tvrtkama?

Za kraj želim reći da ja želim da svi zajedno napravimo pomak za bolje sutra i da dobro promislimo kome dajemo svoj glas na izborima jer bez promjena neće nam biti spasa…
Savjetujem čitateljima da se obrate Udruzi Pomak ukoliko su u svom poslovnom okruženju zamijetili nepravilnosti.
Digiqole ad

Sinj News

Povezane objave