Gastro kutak: Šporki makaruli

 Gastro kutak: Šporki makaruli

U prvom Gastro kutku donosimo Vam tradicionalno dubrovačko jelo – Šporki makaruli. Jelo od tjestenine i mesa koje je dubrovačka aristokracija pripremala u zimskim danima i za Festu sv. Vlaha.

Naziv “šporki makaruli” dolazi zbog načina posluživanja ovog jela. Kad bi aristokracija pojela umak s komadima mesa, posljednje goste ili poslugu bi zapala tjestenina “makaruli” preliveni umakom ili “šporkani”.

Ovo dubrovačko tradicionalno jelo uskoro bi se moglo naći na UNESCO-vom popisu nematerijalne baštine. 

RECEPT:

  •  govedina (ili junetina-meso bez kosti) 0,80 kg
  • mast (svinjska) 0,10 kg
  • luk 0.50 kg
  • ukuhana rajčica (konzerva) 0,04 kg
  • vino (crveno) 0,10 kg
  • peršin (u listu) 0,025 kg
  • češnjak 0,02 kg
  • cimet 0,0002 kg
  • klinčić 0,0001 kg
  • lovorov list 1/4 kom
  • makaruli (tjestenina) 0,50 kg
  • sir (domaći – ovčji ili kozji) 0,05 kg
  • papar 0,0008 kg
  • sol 0,03 kg

PRIPREMA:

Odvojeno meso od tetiva i masnog tkiva isječe se na kocke (veličine 1,5 x1,5 cm). U posudi na vreloj svinjskoj masti doda se sjeckani luk. Kad luk uvene i zastakli doda se sječeno meso. Sve se pirja dok tekućina iz mesa potpuno ne ispari. Doda se ukuhana rajčica pa još kratko vrijeme popirja. Zalije se vinom i tekućinom (toplom vodom). Jelo se povremeno promiješa uz stalno pirjanje u posudi bez poklopca. U jelo se dodaju sjeckani peršin i češnjak, cimet, klinčić, lovorov list, papar i sol. Jelo se i dalje lagano pirja oko dva sata ovisno o tvrdoći i količini mesa, uz povremeno dolijevanja malo vrele vode.
Kuhani i ocijeđeni makaruli lagano se operu mlakom vodom, dobro ocijede, preliju rastopljenom mašću, izmiješaju, a zatim pomiješaju s mesom i umakom. Tako sastavljeno jelo treba odstajati desetak do petnaestak minuta kako bi se što bolje sjedinilo.

POSLUŽIVANJE:

Jelo se poslužuje posuto domaćim struganim ovčjim ili kozjim sirom.

(Izvor Recepta – TZ Dubrovnik)
Digiqole ad

Sinj News

Povezane objave