[GASTRO KUTAK] Pokladne krafne
Što je Krnjeval bez krafne?
Ovotjedni Gastro kutak posvetili smo slastici bez koje je nemoguće zamisliti dane Krnjevala, a to je krafna. Ovaj slatki kolač od dizanog tijesta možete pronaći u više varijanti. Ono što se ne mijenja jest način prženja, kao i okrugli oblik.
Ako želite sami napraviti domaće krafne, isprobajte naš recept.
Sastojci:
- 550 g glatkog brašna
- 3 vanilin šećera
- 5 žumanjka
- 100 g maslaca
- 1 kvasac
- 150 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 1 kom limunove korice
- 8 dl suncokretovog ulja
- čokolada, pekmez (po želji)
Priprema:
1.U malo toplog mlijeka, razmutimo kvasac uz malo brašna i šećera te stavimo da se digne.
2.Od brašna, toplog maslaca, mlijeka, limunove korice i šećera zamijesimo glatko tijesto.
3.Mijesimo dok se ne odvaja od posude, pustimo da se digne te ga još jedanput premijesimo. Ostavimo da se još jedan put digne cca 20 minuta.
4.Tijesto razvaljamo (debljine 1 cm) izrežemo sa čašom.
5.Krafne dižemo oko 40 minuta i pržimo u dubokom ulju.
6. Gotove krafne punimo čokoladom ili pekmezom.