[GASTRO KUTAK] Čokoladni souffle za Dan žena
Čokoladni souffle desert je pun iznenađenja, koji je ujedno jednostavan i temperamentan. Isprobajte ga za Međunarodni dan žena!
Sastojci:
- Maslac, sobne temperature, za posudu za pečenje
- 1/4 šalice šećera, plus još za posudu za pečenje
- 223 g poluslatke čokolade, sitno nasjeckane
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 3 velika žumanjka, lagano umućena, plus 4 velika bjelanjka
- 1/4 žličice Cream of tartar (umjesto njega možete dodati i sok od limuna ili ocat)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Lagano premažite maslacem posude za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte čokoladu, vaniliju i 1/4 šalice vode te je stavite poviše lonca u kojem ključa voda, na pari. Miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa ne postane glatka, oko 10 minuta. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, 20 minuta.
- Žumanjke umiješajte u ohlađenu čokoladnu smjesu dok se dobro ne sjedine. Ostavite podlogu za souffle sa strane.
- U velikoj zdjeli, električnim mikserom, tucite bjelanjke i Cream of tartar ili sok od limuna ili ocat na srednje jakoj brzini dok se ne stvore mekani vrhovi, oko 2 minute. Postupno dodavajte šećer i miksajte dok se ne stvore čvrsti, sjajni vrhovi, oko 5 minuta (ne pretjerujte).
- U smjesu od bjelanjaka dodajte čokoladnu smjesu, gumenom lopaticom nježno miješajte dok se sve ne sjedini.
- Prebacite smjesu u posude, pazeći da tijesto ne dođe na gornji rub posude; glatki vrh. Pecite souffle dok se ne napuhne i stegne, 30 do 35 minuta. (Ne otvarajte pećnicu tijekom prvih 25 minuta pečenja.) Poslužite odmah.
Gotov souffle pospite šećerom u prahu. Poslužite ga odmah. Dobar tek!