[GASTRO KUTAK] Banana bread (kruh)
U današnjem nedjeljnom Gastro kutku donosimo Vam jednostavni i nadasve ukusni Banana bread – kruh.
Povijest Banana bread -a
Banana bread nastao je u Americi 30-ih godina 20. stoljeća s popularizacijom sode bikarbone i praška za pecivo.
Podrijetlo prvog recepta za Banana Bread nije poznato, iako neki nagađaju da je nastao u 18. stoljeću od strane domaćica koje su eksperimentirale s bananama.
60-ih godina došlo je do eksplozije popularnosti Banana Breada zbog jednostavnosti recepta i popularnosti američkih kuharica.
Sastojci:
- 3/4 šalice brašna
- 1/2 šalice šećera
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 2 srednje zrele banane, zgnječene (1 šalica)
- 1/2 šalice ulja kanole
- 1/4 šalice plus 1 žlica neobranog mlijeka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica nasjeckanih oraha
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 250°. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi pomiješajte jaja, banane, ulje, mlijeko i vaniliju; dodajte u smjesu brašna, miješajući samo dok se ne sjedini, zatim dodati orahe.
- Izlijte u namašćenu ili papirom za pečenje obložite kalup za kruh. Po želji dodatno pospite orasima. Pecite sve dok čačkalica ne bude čista, okvirno od 30 do 40 minuta.
Dobar tek!