“Da sam gradonačelnik na jedan dan, Sinj bi dobio Gradski Bazen po imenu Vice Buljana!” Nikola Vučković – Predsjednik SDP-a Sinj

 “Da sam gradonačelnik na jedan dan, Sinj bi dobio Gradski Bazen po imenu Vice Buljana!” Nikola Vučković – Predsjednik SDP-a Sinj

Nikola Vučković – predsjednik SDP-a Sinj prvi je od političkih aktera iz Cetinske krajine koji je sjeo za vrući stolac naše urednice i iskreno nam  odgovorio na nekoliko pitanja koja su važna za građane Sinja i Cetinske krajine. Cijeli intervju pročitajte u nastavku.

Koji su Vam planovi i projekti za razvoj i podizanje imidža SDP-a kod građana i kako motivirati građane, kao i mlade da se učlane u vašu stranku?

Dopustite mi prvo da se zahvalim na pozivu za ovaj interview i da pozdravim vaše čitateljice i čitatelje te da zaželim mnogo uspjeha u budućnosti vašem portalu „Sinj news“. Što se tiče vašeg prvog pitanja, okosnica političkog djelovanja SDP-a na lokalnoj razini jesu naše politike i naš izborni program koji smo predstavili prošle godine tijekom izborne kampanje. Mi u SDP-u smatramo da je preuzimanje veće odgovornosti i kontrole nad vlastitom sudbinom i sudbinom sredine u kojoj živimo i radimo, stvaramo obitelj i odgajamo djecu imperativ vremena u kojem živimo. Prema tome, da citiram poznatu izreku američkog predsjednika Kennedyja: „ne pitajte što država može učiniti za vas, nego što vi možete učiniti za državu“, svaki pojedinac koji razmišlja ili ima ideje kako može doprinijeti svojoj sredini, jest dobrodošao u našu stranku. Mi smo već uradili konkretne korake glede pomlađivanja stranke, tako da primjerice u sadašnjem sastavu Gradskog odbora pored nekoliko iskusnijih članova, imamo pretežito mlade i obrazovane ljude koji će sasvim sigurno biti budućnost SDP-a u Sinju. Na mlade se odnosi i dobar dio našeg političkog djelovanja, pa smo tako ove godine u proračun ugradili amandmane koji se odnose i na pokretanje projekta multimedijalnog centra za mlade u Sinju, kao i povećanje stipendija za one studente i đake koji se odluče izučavati deficitarna zanimanja u gradu Sinju.

Smatrate li da se nezadovoljstvo i nepovjerenje građana u velike stranke na nacionalnoj razini prelomilo na rezultate nedavnih lokalnih izbora i izborom g. Mira Bulja za gradonačelnika Sinja?

Mi uvijek odvajamo parlamentarne izbore i predsjedničke od lokalnih i prema njima imamo drugačiji pristup. Kada pogledate recimo posljednje predsjedničke izbore na kojima je kandidat SDP-a i sadašnji predsjednik Zoran Milanović dobio 4.441 glas u Sinju, što je najveći broj glasova koji je u posljednjih 30 godina dobio jedan kandidat lijeve provenijencije. Složit ćete se da u Sinju postoji socijaldemokratski potencijal, međutim na lokalnim izborima SDP prolazi bitno lošije, jer su da tako kažem, u taj teren ušle i druge stranke i nezavisne liste koje su preuzele dobar dio glasača. Nažalost, svjedoci smo da se kod nas, glasovi ne dobivaju uvijek sučeljavanjem izbornih programa i kandidata, već i nekim sredstvima koja su van političkog domašaja, a veliku ulogu igraju i financijska sredstva za kampanju gdje je SDP uvijek nastupao s najskromnijim budžetom.  Smatram da je gradonačelnik Bulj zasluženo pobijedio na izborima, jer su tako odlučili građani s gotovo 70% glasova u drugom krugu. Ja sam mu čestitao još u izbornoj noći i za nas u SDP-u je ta priča završena do idućih lokalnih izbora kada će naše liste i kandidati ponovno ukrstiti koplja.

Rejting SDP-a na nacionalnoj razini je u blagom porastu, stanje unutar stranke se prividno stabiliziralo, koji je Vaš komentar na nedavna previranja u stranci? Podržavate li način vođenja SDP-a od strane predsjednika g. Peđe Grbina?

Što se tiče zbivanja u SDP-u prošle godine, moram priznati da je bilo teško promatrati nama članovima kako se jedna nekoć vodeća stranka u Hrvatskoj, na jedan dosta ružan način rastače pred cjelokupnom hrvatskom javnošću. Onoga trenutka kada su frakcijske borbe prestale i sami ste primijetili da se rejting SDP-a stabilizirao, a da bi krenuo uzlaznom putanjom, mislim da bi prvo SDP trebao uputiti ispriku prije svega radnicima, prosvjetnim djelatnicima, umirovljenicima i svima onima prema kojima nije ispunio očekivanja za vrijeme obnašanja svog posljednjeg mandata. Znamo da je SDP-ova vlada preuzela vlast u trenutku ogromnog deficita, velikih kamata na kredite, visoke stope javnog duga, međutim sve to, pa i dubioze u zdravstvu koje su sanirane, nisu smjele ići preko leđa radnika i umirovljenika, već je trebalo stvoriti takav zakonski i pravni okvir da se sva ta šteta namiri od onih kojih su prouzrokovali takvo stanje još od kriminalne pretvorbe i privatizacije, pa na ovamo. Naravno, govorim o HDZ-u, kao stranci koja je prošle godine i pravomoćno osuđena za samo mali dio onoga što su napravili proteklih 30 godina i čija vlada danas ima mnogo komotniju financijsku situaciju, u tolikoj mjeri da im čak propadaju milijarde eura, primjerice iz europskih fondova za oporavak. Predsjednik Grbin je uvjerljivo pobijedio na unutarstranačkim izborima u Sinju i ima podršku i mene i većine naših članova da vodi stranku u ovom mandatnom razdoblju.

Kakvo je Vaše mišljenje o dosadašnjem upravljanju COVID krizom u Gradu Sinju? Koju biste ocjenu dali za rad Stožera Civilne zaštite Grada Sinja?

Vrlo bitno je za naglasiti, tako da i vaši čitatelji razumiju, Stožer civilne zaštite Grada Sinja jest savjetodavno tijelo Gradonačelnika. Ono nema na raspolaganju nikakve izvršne ovlasti, već predlaže mjere gradonačelniku, koji onda odlučuje hoće li ih sprovesti u djelo ili ne. Kako to Zakon i propisuje, Stožer CZ GS je popunjen predstavnicima operativnih snaga iz sustava Civilne zaštite i ja nemam nikakvih zamjerki na njihov rad, dapače pohvalno bih se izrazio spram njihovog dosadašnjeg angažmana. Glavne odluke se donose na razini državnog Stožera CZ, a onda regionalni i lokalni stožeri su ti koji su dužni provoditi njihove mjere. I tu dolazimo do glavnog problema, pa tako i do moje zamjerke. Naime, svi smo svjedoci da je državni stožer često selektivno donosio mjere ili ih je prilagođavao dnevno političkim potrebama stranke na vlasti te je tako izgubio na svojoj vjerodostojnosti. Smatram da je COVID pandemija realna prijetnja, da ljudi od nje umiru, da su bolnički odjeli prekapacitirani i ne mogu se nikako složiti s tvrdnjama razno raznih teoretičara zavjera, nego radije vjerujem liječnicima, specijalistima infektolozima i epidemiolozima. Osobno sam se cijepio kada je na mene došao red, a prije nekoliko dana sam dobio i treću tzv. booster dozu, i pozivam sve koji eventualno imaju dvojbe da se cijepe i da tako svi pripomognemo završetku pandemije i smanjenju pritiska na naše bolnice i medicinsko osoblje.

Kako biste ocijenili dosadašnji rad Gradskog vijeća?

Jako mi je teško ocjenjivati nešto u čemu i sam sudjelujem, pa bih dao jednu subjektivnu ocjenu dosadašnjeg rada novog saziva Gradskog vijeća. Za razliku od ranijih saziva, evidentno nije bilo sjednica koje traju do sitnih sati ili se prekidaju, da bi se nastavile drugi dan. To je zasluga novog predsjednika, kolege Petra Župića za kojeg smatram da za sada časno i pošteno obavlja svoju funkciju u statutarnim i poslovničkim okvirima. Ako pogledate generalno, lokalni izbori se ne bez  razloga nazivaju i komunalni izbori. Dakle, tu su teme od općeg interesa svih naših građana, bez obzira na njihovu stranačku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Zato ne mogu razumjeti kada netko od kolega vijećnika, da bi ispoštovao stranačku stegu, glasa primjerice protiv nekih komunalnih rješenja čak i u svojoj ulici, a bilo je i takvih slučajeva. Mislim da bi na ovoj lokalnoj razini politike trebalo više težiti konsenzualnom  donošenju odluka, jer ponavljam, prometne gužve jednako opterećuju i lijeve i desne, otvorena kanalizacija jednako zaudara i lijevima i desnima,  itd. Isto tako, smatram da bi u dogledno vrijeme trebalo održati i tematske sjednice s jasnim odlukama i zaključcima o temama koje su od značaja za veliki broj naših sugrađana, bilo da se radi o stanju u sportu, pa sve do odnosa s okolnim gradovima i općinama.

Smatrate li da Grad Sinj s gradonačelnikom Mirom Buljem ide u pravom smjeru?

Mislim da je gradonačelnik Bulj po preuzimanju dužnosti nastupio bez revanšizma. Tome u prilog ide i činjenica o odabiru njegovih najbližih suradnika, odnosno v.d. pročelnika upravnih odjela. To se isto ne bi moglo reći i za one koji su i nakon izbornog poraza nastavili opstruirati rad gradske uprave. Stoga, kada je gradonačelnik predložio novi preustroj gradske uprave, stav SDP-a je bio da gradonačelnik ima pravo predložiti ustroj za koji smatra da će mu pomoći u ostvarivanju svih predizbornih obećanja. Za nas je to bilo pitanje političke korektnosti i mi smo to podržali. Najveći izazov u mandatu gradonačelnika bit će realizacija projekta Aglomeracije u punom njenom obimu, dakle uključujući i tzv. fazu 2 projekta koja za sada nije ugovorena, a radi se o dijelu koji se odnosi na Brnaze. Također, ocjena o radu gradonačelnika u konačnici će ovisiti i o realizaciji niza projekata među kojima za vodeći držim projekt obilaznice grada s priključkom na brzu cestu do Križica. Za sada pozitivno ocjenjujem njegov rad, vidljivo je da se dosta trudi i iskreno bih želio da uspije u svom naumu, jer bi to bio uspjeh svih nas koji ovdje živimo, bez obzira na stranačku pripadnost.

Vaš komentar na stanje sinjskog sporta? Treba li politika izaći iz sportskih klubova i okrenuti se privatizaciji?

Sport je tema koju sam osobno dosta problematizirao otkako sam gradski vijećnik. Postoji nekoliko zamjerki s moje strane na sadašnje stanje u sportu grada Sinja. U prvom redu treba naglasiti da Grad Sinj po novom proračunu izdvaja 8.180.000,00 kuna za sport plus još neka dodatna davanja kroz ostale proračunske stavke kao što su održavanja sportskih terena, zakupnine dvorane itd. Dakle, radi se o jednom o najvećih izdvajanja u Republici Hrvatskoj, ako gledamo ukupno proračun Grada i po glavi stanovnika. SDP je inzistirao na potpunoj primjeni Strategije razvoja sporta Grada Sinja po kojoj se predviđa što veći broj uključenih u sportske aktivnosti, a posebno djece, mladih i umirovljenika. Da bi se to i ostvarilo, smatramo da je potrebno osigurati besplatne sportske aktivnosti, a ne uz plaćanje članarina od 150 ili 200 kuna, i da financijska sredstva za to postoje i da se plate treneri, dvorane i eventualne kotizacije i slično. Budimo realni, danas obitelj koja ima dvoje, troje djece mora izdvajati veliki mjesečni iznos na sportsku opremu, odjeću i obuću te članarine kako bi se djeca mogla baviti sportom. To predstavlja veliko opterećenje za naše obitelji i nikako ne možemo pristati na izgovor da se od članarina izuzimaju samo pojedina djeca lošijeg imovinskog statusa, već sport treba biti dostupan svima. Naravno da je to nerealno očekivati u ovim uvjetima kada se iz proračunskih sredstava financira profesionalni sport i to ne bi bilo toliko sporno kada bi se tim novcem razvijali naši treneri i igrači iz naših omladinskih pogona, a ne kao što je slučaj sada da je u pojedinim klubovima naglasak na igračima koji u Sinj dolaze iz drugih sredina, doslovno poberu ovdje „maslo“, a naši mladi igrači su prisiljeni ili napustiti Sinj ili prerano završiti  svoje sportske karijere. Nadalje, želio bih na tematskoj sjednici vidjeti argumente pro i contra, da li je ispravan ovakav model po kojemu smo mi, iako nismo morali prema Zakonu, delegirali udrugu Zajednica športskih udruga Grada Sinja, da ona umjesto Gradskog vijeća raspoređuje novac korisnicima u sportu? Ima tu još puno drugih detalja poput privatizacije sporta koju ste spomenuli, ali koju je vrlo teško očekivati u uvjetima ovakve gospodarske situacije u našem okruženju.

Podigla se medijska bura na nedavno održanom Gradskom vijeću oko Proračuna Grada Sinja, koji je Vaš komentar o proračunu Grada Sinja?

Bili ste svjedoci jedne prljave kampanje koja se povela protiv mene i protiv SDP-a, a u koju su bili uključeni čak i neki predstavnici medija. Moj dojam je da je tome tako bilo, jer su pojedini politički akteri shvatili proračun kao plijen, a ne kao sredstvo kojim se namiruju potrebe građana u socijali, sportu, kulturi, zatim rješavaju komunalni problemi i sl.  Zahvaljujem se i ovim putem Vašem portalu, jer ste prvi do sada koji su tražili od nas objašnjenje o okolnostima donošenja proračuna. Dakle, mi smo na Gradskom odboru stranke u Sinju odlučivali o Prijedlogu proračuna i zaključili da ćemo ga podržati ako se prihvate naši amandmani. Nikakvih pritisaka sa strane nije bilo, pogotovo ne iz Zagreba, kako su zlonamjerno pokušali insinuirati pojedini mediji. Shvaćamo da neki drugi u Sinju ne mogu ni funkcionirati ako ne dobiju mišljenje iz Zagreba, međutim mi u SDP-u sami donosimo odluke na lokalnoj razini i pri tome se vodimo isključivo onim što je u najboljem interesu naših sugrađana. Smatramo da smo u predlaganju bili realni, i da su naši amandmani bili dobro pripremljeni i ostvarivi. Obuhvatili smo sve dobne skupine od kolijevke, pa do umirovljenika. Također, moram napomenuti da je SDP jedina opcija u Gradskom vijeću koja je pokazala da se vodi javnim interesom i nismo ni jednoga trenutka, zbog jeftinog politikantstva doveli u pitanje realizaciju planiranih projekata i investicija, kao ni isplate svim proračunskim korisnicima.

Većina hrvatskih gradova u svojim proračunima za ovu godinu osigurala su  velika financijska sredstva koja su usmjerena na pomoć i razvoj malih obrtnika i poduzetnika, nadasve žena poduzetnica i početnika, koji je vaš stav o ovoj temi? Ima li SDP Sinj prijedloge za razvoj poduzetništva i gospodarstva u Gradu Sinju?

U proračunu za ovu godinu koji smo podržali predviđeno je 1,6 milijuna kuna za poticanje poduzetništva, od čega se najveći dio odnosi na subvencije obrtnicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima. Naravno da to nije dovoljno i da treba razmišljati i o ostalim mogućnostima potpora koje Grad ima na raspolaganju u ovo krizno vrijeme, prvenstveno u vidu odricanja od naplate dijela komunalne naknade, zakupnina javnih površina i prostora u vlasništvu grada. Cilj SDP-a je ohrabrivati i  poticati razvoj poduzetništva u našem gradu, pogotovo u današnje vrijeme kada moramo poduprijeti i cijeniti svaki uspješan pokušaj poduzetništva, a još ako se radi o ženama poduzetnicama, tim bolje. Mi imamo u našem programu vrlo konkretne mjere za poticanje poduzetništva kao što su osnivanje poduzetničkog inkubatora za potrebe prezentacija i sajmova, ali i za pripremu i izradu projekata koji se mogu aplicirati prema EU fondovima. Zalažemo se i za izgradnju proizvodnog objekta za preradu voća i povrća, ali i mliječnih prerađevina kojim bi se u funkciju stavio potencijal sinjskog polja, kao jednog od naših najvrednijih resursa. Tako možemo omogućiti našim poljoprivrednicima i stočarima najbrži put kojim bi njihovi proizvodi stigli do stola naših sugrađana, ali i gostiju u turističkoj sezoni. I zaključno, predlažemo da gradska uprava bude servis koji bi omogućavao niz novih usluga, od pripreme kreditnih linija za poduzetnike, pa do omogućavanja lakšeg ishodovanja dozvola i potrebne dokumentacije za pokretanje posla.

Da ste Vi gradonačelnik na jedan dan, što biste prvo promijenili u Sinju?

S obzirom na to da neki od najvećih problema iziskuju barem jedan mandat za rješavanje, primjerice kada govorimo o odnosima sa susjednim gradovima i općinama u zajedničkim komunalnim tvrtkama ili o rješavanju problematike odlagališta otpada Mojanka, nemoguće je uraditi za jedan dan bilo što, što bi podiglo kvalitetu života naših sugrađana. Međutim, kada bih bio u takvoj situaciji, i pod uvjetom da imam većinu u Gradskom vijeću, Sinj bi dobio Gradski Bazen po imenu Vice Buljana. Mislim da bi se u jednom danu mogla odraditi takva rehabilitacija časnog i zaslužnog sugrađanina, koji je danas nažalost nepoželjan u svom Sinju.

Koji su Vam daljnji planovi na poslovnom i političkom području?

Što se tiče budućnosti, nadam se da ćemo, prije svega, svi ostati zdravi u ovim izazovnim vremenima. S obzirom na to da novi saziv gradskog odbora stranke djeluje tek dva mjeseca, već smo postavili određene ciljeve koji idu u smjeru jačanja stranke. Želimo i dalje biti prepoznatljivi kao opcija koja zastupa javni interes i zalaže se za rješavanje problema širokog kruga ljudi. U tom smislu, kao i do sada građani nam se uvijek mogu obratiti ako smatraju da bi se moglo putem Gradskog vijeća riješiti neki njihov problem.

Digiqole ad

Sinj News

Povezane objave